Gronkowiec złocisty

Gronkowiec złocisty jest bakterią, która występuje najczęściej w jamie nosowo gardłowej. Umiejscawia się również na skórze ludzi i zwierząt. Objawy zatrucia gronkowcem mogą być następujące: biegunka, wymioty, spadek ciśnienia krwi, może dochodzić do zapaści a nawet śmierci. Do zakażenia potrzebna jest znaczna liczba tych bakterii.

Choroba może przeniknąć do organizmu przez skórę, błony śluzowe, mieszki włosów lub gruczoły łojowe. Zakażeniu bakteriom sprzyja przechodzenie różnych chorób tj. odra, grypa czy cukrzyca, oraz po terapii antybiotykowej.

Gronkowiec złocisty powoduje ropne zakażenia skóry, związane z produkcją toksyn, zakażenia tkanek podskórnych i miękkich. Jest to o tyle poważne, że mogą się pojawić takich zaburzenia jak czyraki, zastrzał, liszajec, zapalenie szpiku kostnego i kości, tchawicy, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, żył, czy pęcherza moczowego.

Na skutek toksyn może dojść do zatrucia pokarmowego i wstrząsu toksycznego. Do zarażenia bakterią gronkowca może dojść po spożyciu takich produktów spożywczych jak lody, mleko i produktów mlecznych, kremów, chałwy, mięs i potraw mięsnych czy ciastek.

Niewłaściwa higiena przechowywania produktów jest w tym przypadku przyczyną zarażenia. Niektóre szczepy gronkowca posiadają odporność na antybiotyki.

Comments are closed.